Skip to content

Régi nyílászáró korszerű hőszigetelő üveggel

Régi nyílászáró korszerű hőszigetelő üveggel

Avagy valóban pénzt és energiát spórolunk a gerébtokos ablakok kisebb átalakításával?

Lobog a függöny, pedig csukva van az ablak? Esetleg süvít be a hideg levegő, szökik a meleg?

E problémák sajnos nem oldódnak meg maguktól, s a házi barkácsolással lehet, Ön többet fog ártani, mint használni. Amennyiben úgy érzi, hogy nem szigetelnek jól nyílászárói és ezáltal magas a gáz számlája is, úgy egy rendkívül költséghatékony megoldással, a meglévő nyírászárója hőtechnikai átalakítását vállaljuk.

Ha lakásában a tomboló fűtés ellenére is gyér a hőmérsékletet, valószínűleg felújításra szorul a gerébtokos ablaka.

Bizony a legtöbb hő az ablakokon keresztül távozik, ezért az alapoknál kell orvosolni a bajt.

A szakemberek véleménye szerint egyértelműen igen. Napjainkban a nyílászárókkal szembeni legfőbb kritériumok az energiatakarékosság, a hosszú élettartam és a minőség. Tévesen az a nézet terjedt el, hogy ezeknek a szempontoknak kizárólag a legkorszerűbb ablakok felelnek meg, pedig akár a matuzsálem korú ablakok is felújíthatók úgy, hogy minden kívánalomnak eleget tegyenek.

Általában a hőveszteség okozza a legnagyobb problémát a régi ablakoknál, de ez is orvosolható. Legyen szó kifelé-befelé nyíló vagy kapcsolt gerébtokos ablakokról, egy hőszigetelő üveg megoldhatja a gondokat, sőt a hangszigetelést is fokozhatjuk vele. Ajánlott a low-e típusú üveg használata, mely fém-oxid rétegnek köszönhetően kiválóan szigetel.

Az utólagos hőszigetelés különböző módjait is alkalmazhatjuk a régi ablakoknál, de előtte mindenképp érdemes passzítani az ablakokat, hogy jól záródóak legyenek. A vasalatok, zárak ellenőrzéséről se feledkezzünk el. A régi ablakok a felújítás után ugyanolyan energiatakarékosak és hőszigetelők lehetnek, mint az újak. Környezetvédelmi szempontból sem mindegy, hogy az alumíniumból és műanyagból vagy a fából készült ablakok mellett döntünk-e.

Ami a gerébtokos ablakokat illeti

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a régebbi építésű társasházak ablakai (melyek zömmel a téglafalba vannak süllyesztve) csak erős rombolás útján, roncsolással bonthatók.

A hőveszteség csökkentéséhez célszerű az üvegeket fokozottan szigetelőkre cserélni, de az utólagos szigetelési eljárásokkal is gondoskodhatunk az energiatakarékosságról. A kevésbé tartós, ám praktikus öntapadós profilokat bármilyen típusú ablaknál alkalmazhatjuk, akárcsak a jóval időtállóbb, akár 2 évtizeden át is biztonságosan hőszigetelő nútmarásos ablakszigetelést.

Ahogy azt már Ön is tapasztalhatta, az energiaárak ugrásszerűen megnőttek, s Önnek régi, geréb-és pallótokos, tessauer, sofa, dufa, kisipari és műemlék jellegű ablakai nem képesek a mai kor hőtechnikai, műszaki elvárásainak megfelelni. Anno kiváló minőségű alapanyagokkal dolgoztak a szakemberek, de akkoriban nem voltak a maihoz hasonló, korszerű hőszigetelő anyagok. Ez 20-30-40 évvel ezelőtt nem volt gond, hiszen nem kellett ilyen magas energiaárakra számolniuk az embereknek. Mára azonban e nyílászárók elavultak, így átalakításra szorulnak.

Mi leggyakrabban a faablakok külső szárnyának hőszigetelésével segítünk Önnek lefaragni a gázszámlát úgy, hogy a régi hengerelt síküvegek helyett korszerű(4-16-4 Low-E+Argon gáz) hőszigetelt üveget épít a nyílászáróba, amit egy külső esztétikusan megmunkált fa kerettel rögzítünk. Így az üveg felület hőátbocsátási képességét minimálisra csökkentjük. A termo üveg és a rögzítő léc találkozását folyékony szilikonnal zárjuk le. Az új hőszigetelt üveggel ellátott szárnyat, körbe le is szigeteljük, a jelenleg legkorszerűbb technológiás magas szilikon tartalmú szigetelőanyaggal.

A külső szárny mindig nagyobb hőhatásnak van kitéve, ezért célszerű azzal dolgozni, de természetesen az Ön igényeinek megfelelően a belső szárnyat is tudjuk szigetelni, ha úgy kívánja.

Ne feledje! Korszerűsítéssel sokszor jobb hatásfokot érhet el, mintha új ablakot venne!

Ezzel az átalakítással az ingatlan hőkomfortja jelentősen megnő, míg a gáz számlája arányosan csökkenni fog!

Téma szakértő:

Koncz Gábor

üveges

https://egyszeruenuveges.hu

https://uveg-doktor.hu

képek:

https://freepik.com

https://aszepeletrefelmagazin.hu

https://helloszakerto.aszepeletrefelmagazin.hu