Skip to content

Biztonsági üvegajtó trendek

A biztonsági üvegajtó trendek 2021

Avagy milyen előnyöket és hátrányokat érdemes figyelembe venni?

Nagyon stílusosak tudnak lenni az üveges bejárati ajtók, sokan ugyanakkor tartanak tőlük egy kicsit. Elismerjük, laikus szemmel talán nem tűnnek annyira stabilnak és áttörhetetlennek, mint egy tömör ajtó. De nem kell aggódni, a tervezők ugyanis pontosan tudják, hogy egy bejárati ajtónak mit kell kibírnia, és természetesen az ablakos kivitelt is úgy tervezik meg, hogy ez ne menjen a biztonság rovására. Ezekbe a bejárati ajtókba nem hagyományos üveg kerül, hanem betörésbiztos üveg, vagyis nem törik egykönnyen.

Több fényt kaphat a lakás

Az üvegezett bejárati ajtók vitathatatlan esztétikai előnnyel bírnak kívülről nézve, emellett még egy nagy előnyük van: világosabb lesz a lakás, ha egy ilyen ajtó mellett döntünk. Ha megnézzük, a legtöbb házban az előszoba  sötét, aminek leginkább az az oka, hogy egy viszonylag kis helyiségről van szó, ahová nem szoktak ablakot tenni. Érthető, ugyanakkor elég nyomasztó tud lenni a sötétség rögtön az első helyiségben, amit megpillantunk, amikor belépünk.

Ha az üvegezett bejárati ajtó mellett döntünk, az ajtón keresztül bőven jut be fény a lakásba, így ez a probléma megszűnik, és nem kell állandóan villanyt kapcsolni, hogy ellássunk az orrunkig. A természetes fény egyébként is kellemesebb.

Az sem egy hátrány, hogy egy ilyen ajtón keresztül láthatjuk, ki szeretne bejönni: van, akit kifejezetten zavar, hogy „vaktában” kell ajtót nyitnia, és ez nem is teljesen biztonságos. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt az előnyt nem minden megoldásnál élvezhetjük, ugyanis a homályosított üvegen keresztül bentről se lehet kifelé látni.

De nem látnak be?

Nos, de, ha olyan üvegezést választunk.

Remek megoldásnak tűnik például a tükrös üvegezés, aminek lényege, hogy kintről be nem látni, mert tükröződik, bentről viszont valóban ablakként funkcionál. Legalábbis nappali fénynél. Az esti sötétségben ugyanis fordul az egész, és ha ég a lámpa a lakásban, kintről tökéletesen lehet látni mindent, ami bent történik, bentről ki viszont semmit. Persze ezen segíthet például egy függöny, amit belülre tesznek az ajtó elé, és este behúzzák. A homályosított üvegek is megoldják ezt a problémát: kifelé és befelé is legfeljebb sziluettek látszódnak.

Publikációnk megjelent a Szép életre fel! Életmód magazin otthon rovatában is, amit ezúton köszönünk! https://aszepeletrefelmagazin.hu/biztonsagi-uveg-ajto-trendek/