Skip to content

A minőségi kandalló üveg

Avagy nélküle hogyan adja le a hőt a kandalló és milyen hatásfokkal?

Ha a kandalló a hőt a tűztér üvegfelületéről adja le, akkor sugárzó hőleadásról beszélünk. Ezt fontos az elején tisztázni!

Ekkor az összes hő 25-40%-a hasznosul. A konvekciós légfűtés esetén pedig a hőmennyiség 65-75%-a kerül leadásra. Utóbbi esetben a lakás vagy ház hideg levegője beáramlik a kandalló alján kiképzett nyílásokon, ahol a hideg levegő felhevül. A meleg levegő aztán elkezd felfelé áramolni, és a kandalló tetején (oldalán, szemben) elhelyezett rácsokon kiáramlik a fűtendő térbe. Így juthat el a kandallótól távolabbi, egybenyitott terekbe is. Aztán újra kezdődik ez a fajta körforgás.

A zárt tűztér betét készülhet öntvényből és acéllemezből is. Öntvény esetén a hőleadó hatásfok 60-75%-os lehet, hiszen az öntvény vastagsága 7-8 mm, ezért gyorsan leadja a hőt vagyis maximum 600-700 C fok lehet a tűztér hőmérséklete. Egy jó minőségű kandalló betét acéllemezből készül és 3-5 cm-es vermikult vagy kerámiabéléssel van ellátva, amelynek köszönhetően a tűztér hőmérséklete 2-300 C fokkal magasabb. 

A címben levő  kérdésre a válasz a fentiekből leszűrhető. Sajnos nagyon rosszul adja le a hőt a kandalló, ha a hőálló üvege sérült, törött vagy hiányos.

A ROBAX ® hőálló kerámia sík üveg bármely méretre és alakra vágható és fúrható. Megmunkálhatósága, vágása megegyezik a normál üvegekével! Vastagsága 4 milliméter.

Az összes hőálló üveg élét elvesszük, hogy ne vágjon a széle és biztonságosabb legyen a beszerelése! Ez egy apró figyelmesség, ami nem mindenkinél jár hozzá!

Egyedi formával, ami nem szabályos négyszögletes azt egy sablon alapján is levágjuk.

A Schott Robax hőálló kandalló üveg nagyon alacsony hő tágulással rendelkezik, és rendkívül magas, 700-800 ° C- hőmérséklettel is megbirkózik, valamint hő sokkal is szemben áll. A ROBAX® hőálló kandalló üveg lehetővé teszi a kandalló belsejének a megtekintését és a tűz közeli érzetét, amely nem veszélyeztet a repülő szikráktól ellenben egy törött, elrepedt üvegnél! Az olyan funkciók, mint a hőmérséklet stabilitás, az áttetszőség, a hő átvitel és a hosszú élettartam, lehetővé teszik a ROBAX® hőálló kandalló üveg számára, hogy tökéletes védelmet biztosítson a tűzveszélytől.

Publikációnk megjelent a https://aszepeletrefelmagazin.hu életmód magazin otthon rovatában is, amit ezúton köszönünk!

Képek: stock.adobe.com, pixabay.com